S-au dus lupoaica si primarul, venit-au zimbrii si radarul

voronin2In 2005 s-au produs multe si de toate, dar evenimentele mai cu mot sint doar cele consemnate de noi ca atare. Cititi si va cruciti.

De cu iarna, in drum spre alegeri, fractiunea comunistilor din Consiliul Municipal propune rebotezarea imediata a bulevardului Stefan cel Mare si Sfint in Lenin si rebotezarea altor strazi in aceeasi maniera nostalgica.

Apoi, la Chisinau a poposit in prima sa vizita peste hotare noul presedinte român, Traian Basescu. A fost primit aproape frateste de presedintele moldovean pentru care ceva mai inainte tricolorul era steag fascist, iar românii – niste rude de care nu stia cum sa scape.
Mai spre primavara s-au facut alegerile parlamentare, cistigate de comunisti, dar nu tare, ci cu o majoritate de oleaca peste 50 la suta.
La 4 aprilie acest parlament l-a reales pe Vladimir Voronin ca presedinte atotmoldovenesc. Nimic surprinzator, in afara de faptul ca partidele de opozitie, conduse de Iurie Rosca, Oleg Serebrian si Dumitru Diacov, au votat pentru Voronin. Voronin si-a cistigat postul, opozitia ghilimelele.

S-a zvonit ca se destrama grupul O-Zone. Bocet universal si intergalactic. Pacat. Mai bine se destrama vreun partid politic. Sau chiar toate.

Apoi a continuat asezarea pionilor pe esichierul politic. Dupa ce a votat pentru alegerea lui Voronin in functia de presedinte, Iurie Rosca a fost ales vicespeaker al parlamentului. Apoi tot parlamentul a votat unanim propunerea de a-si duce tara in Uniunea Europeana. Sintem, cum s-ar zice, pe duca.

Apoi parlamentul l-a con-firmat pe Vasile Tarlev ca prim-ministru. A votat doar fractiunea comunista pro – 56. Dupa 4 ani de guvernare, Tarlev e cel mai longeviv premier. Un fel de Berlusconi moldovenesc. Mamma mia, che fortuna!

La Summitul GUAM participantii n-au decis mare lucru – doar sa ceara de la Rusia retragerea trupelor din Moldova si din Georgia si neamestecul in treburile statelor CSI, care vor sa fie libere si democratice. Dar inainte de asta presedintele-gazda s-a dus, ca in fiecare an, cu flori si cu pionieri la monumentul lui Lenin, data fiind a 135-a aniversare a liderului proletariatului mondial. Mai pe scurt, Lenin e viu oricind si e cu GUAM in rind.

Tot cam pe atunci s-a descoperit ca in pericol nu sint numai independenta si democratia moldoveneasca, ci si simbolul latinitatii moldave, adica, copia lupoaicei romane din fata Muzeului National de Istorie. Cadoul fratern românesc, instalat la 1 decembrie 1990 ca semn al renasterii intru romanitate, s-a dovedit a fi confectionat din bronz de proasta calitate, a crapat, risca sa se dezmembreze si e ireparabil. Asa ca a fost scoasa de pe soclu si dusa pe undeva prin fabulis.

In mai presedintii Voronin si Iuscenko s-au intilnit la Vinnita, unde seful statului ucrainean si-a prezentat promisul plan de solutionare a diferendului transnistrian.
Tot pe atunci formatia Zdob si Zdub s-a produs la Kiev, la Festivalul Euroviziunii, si s-a clasat pe locul 6. Deputatii in parlament au discutat despre planul lui Iuscenko, cel propus la Vinnita. Reprezentantii tuturor partidelor cred ca documentul trebuie definitivat serios pentru ca planul e bun, dar trebuie facut altfel…

In iunie, NATO a propus sa impace ucraineste Chisinaul cu Tiraspolul. Si iar, adica, sustine planul Iuscenko si e gata sa puna umarul la realizarea lui. Cel putin, asa a declarat la Bruxelles presedintele Voronin, dupa ce a stat de vorba cu Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Sheffer. La revenirea in tara a presedintelui, parlamentul s-a reunit – probabil, nu chiar intimplator – intr-o sedinta speciala la care a aprobat planul Iuscenko. Dar pentru ca planul ucrainean avea si unele neclaritati care, probabil, au fost intre timp clarificate la Bruxelles si la Strasbourg, deputatii au mai adoptat si un apel cu privire la principiile si conditiile democratizarii si un alt apel – cu privire la criteriile de democratizare a regiunii transnistriene. Dupa care Ministerul de Externe al Rusiei si-a manifestat “nelinistea serioasa” in legatura cu actiunile parlamentului moldovenesc – l-a nelinistit “inclinarea parlamentarilor moldoveni spre masurile obligative de solutionare a conflictului fara a tine cont de opinia transnistrienilor insisi si in afara cadrului unui dialog civilizat intre parti”.

Tot pe atunci, Moldova a fost vizitata de Modest Kolerov, seful Directiei Presedintelui Federatiei Ruse pentru Relatiile Interregionale. El s-a intilnit la Chisinau cu niste ziaristi si cu niste reprezentanti ai partidelor de opozitie. Apoi s-a dus la Tiraspol, unde a comemorat luptele pentru Bender din 1992 si s-a intilnit cu Igor Smirnov. La Tiraspol a fost insotit de ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Reabov. Dupa care insotire, Reabov a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, unde i s-au cerut lamuriri pe marginea bob-sositorului kremlinez. Vice-ministrul Eugenia Chistruga l-a indemnat pe solul rus “sa intreprinda toate masurile necesare pentru a evita o atare practica daunatoare pentru relatiile dintre cele doua tari”.lupoaica

Apoi, in iulie, delegatia moldoveneasca a parasit in semn de protest Adunarea Parlamentara a OSCE de la Washington. Nemultumirea alesilor nostri a fost provocata de adoptarea unei rezolutii cu privire la conflictul transnistrian fara a se introduce in ea amendamentele propuse de deputatii moldoveni.

La 10 iulie chisinauienii trebuiau sa-si aleaga primarul. Dar nu si l-au ales. Pentru ca la vot au iesit doar 26,93 % din alegatori, alegerile fiind valabile doar la cota de prezenta de 33,5 %. Asa ca s-au aminat pentru 24 iulie.
La 22 iulie parlamentul a adoptat o lege care ii acorda Transnistriei o vasta autonomie. Adica, regiunea isi va putea alege parlamentul si va avea propriile simboluri. Autonomii vor comunica in trei limbi oficiale – moldoveneasca (cu grafie latina), rusa si ucraineana. Peste citeva zile autoritatile din Transnistria au criticat aceasta lege: adoptarea legii „fara consultari cu Tiraspolul este pur si simplu cinica“.

La 24 iulie chisinauienii au fost mai putini la urne decit cu 2 saptamini mai inainte – 19,7 %. A ramas sa se voteze toamna, odata cu numaratul bobocilor.

La 28 iulie presedintele Voronin a semnat Legea cu privire la statutul Transnistriei. In partea dreapta a Nistrului, toata lumea politica considera aceasta lege foarte buna si valoroasa. In schimb, tiraspolenilor si rusilor (din Rusia) legea nu le-a placut, acestia considerind ca ea “a inmormintat planul Iuscenko”.

In august in Moldova au ajuns trei zimbri donati de statul polonez. Animalele reprezentate in stema tarii vor popula rezervatia Padurea Domneasca din raionul Glodeni. La lansarea zimbrilor in padurea moldoveneasca a fost prezenta toata conducerea statului, iar presedintele Voronin a hranit animalele cu piine, generind reactia lirica a asistentei incintate de acest gest uman.

Apoi, Vladimir Voronin s-a dus la Summitul CSI la Kazan. Anterior, Voronin a catalogat in numeroase rinduri CSI ca fiind “un club de discutii sterile”. Cam sterile au fost si de data asta. CSI nu s-a dezmembrat, dar nici nu s-a reformat.

In ultima zi de vara s-a sarbatorit Ziua Limbii. In Piata Marii Adunarii Nationale, celebrul grup rock DDT din Rusia a cintat noaptea tirziu despre toamna care ne da de inteles ca s-a intimplat ceva cu patria si cu noi.

La inceputul toamnei, SUA au dat de stire ca vor instala in Moldova un radar puternic, care va controla spatiul aerian al tarii si al statelor vecine – adica si avioanele militare rusesti care aterizeaza in Transnistria, si puternica statie ruseasca de radiolocatie care functioneaza in regiune. Jucaria asta militara costa vreo 10 milioane de dolari. S-a mai zvonit ca Pentagonul elaboreaza acum radare dotate cu arme capabile sa loveasca aparatele de zbor. Deci, este chip ca Moldova sa participe la Star Wars…

In septembrie s-a pornit primul tren, de proba, pe artera de cale ferata Revaca-Cainari, care ocoleste Transnistria. S-a pus solemn ultimul din cei 42 de kilometri de cale ferata – ultimul cui fu batut de cine altcineva decit presedintele Voronin. Dupa ce a batut cuiul, seful statului a precizat ca aceasta artera nu numai ca permite evitarea taxelor ilegale impuse de separatisti, ci va si scurta cu 70 de km calea din centrul tarii la sudul ei. Victoria feroviara asupra separatismului a costat circa 28 de milioane de dolari.

O echipa de arheologi de la Scoala Superioara de Antropologie (SSA) de la Chisinau a finalizat, in apropierea satului Costesti, primele sapaturi de proporttii intr-un oras care dateaza din secolul al XIV-lea dupa Hristos. Au fost gasite morminte in care oamenii au fost ingropati cu capul spre Mecca, fapt care confirma prezenta religiei musulmane. Se presupune ca orasul a fost sub controlul hanului Djanibek, care a condus Hanatul din Crimeea in anii 1342-1357.

Negocierile dintre Chisinau si Tiraspol au fost reluate in formula noua – 5 plus 2, SUA si UE participind in calitate de observatori. Fara progrese epocale.

Intr-un interviu pentru BBC, presedintele Voronin a declarat ca “noi sintem gata sa traim in frig, sa inghetam fara gazul din Rusia”, dar “nu vom ceda niciodata din integritatea, suveranitatea si independenta patriei, oricit ne-ar costa pe noi”.

In Grecia a aparut strada Pappoulias-Voronin. In orasul Miles, in care Voronin a poposit onorind cu prezenta aducerea acasa din Moldova a ramasitelor pamintesti ale carturarului si revolutionarului grec Daniel Philippides. Edilii orasului au botezat astfel strada in semn de recunostinta. Pacat ca numele presedintelui elen nu suna româneste chiar eufonic…

S-a zvonit ca in Moldova activeaza un jefuitor de banci original, care hipnotiza pe casieri si acestia ii dadeau singuri banii… Se zice ca tipul e din Rusia. Din care alta parte ar veni acum relele in Moldova noastra onesta si pura!

Apoi Banca Mondiala a stabilit (a cita oara!) ca Moldova e cea mai saraca tara din Europa. In schimb, la Tirgul International de Carte de la Frankfurt Moldova a fost unul dintre invitatii speciali. Ai carte, n-ai parte.

Pe esichierul politic s-a spart Alianta “Moldova Noastra”. Mai multi membri, inclusiv 7 deputati in frunte cu Dumitru Braghis, au abandonat formatiunea. S-au pornit sa-si faca partidul lor.

Si pe urma tot asa: centrala electrica de peste Nistru nu mai da curent peste riu, Rusia promite de la anul dublarea pretului unui metru cub de gaz, alegerile primarului de Chisinau esueaza unele dupa altele. Asta e jumatatea goala a paharului.

In schimb, Lupoaica cu gemeni e in reparatie, iar zimbrii zburda falnic prin codrii moldavi. Asta e jumatatea plina. Fiti de acord ca este cu mult mai mare decit jumatatea goala!