Pinot Noir moldovenesc vs franţuzesc

Clubul Hedoniştilor devine tot mai hedonist. Se extinde. Creşte. Membrii lui vechi sînt tot mai plini de iniţiativă, membrii lui noi sînt tot mai entuziaşti. “Ţin să observ că acest Club e o bună trambulină în carieră, zise semi-în-glumă-semi-în-serios Vasile Bumacov, vice-ministru al agriculturii. Din sînul lui (al Clubului) au ieşit un ministru şi trei viceminiştri! Şi acesta e doar un frumos început!” Într-adevăr. Ce vremuri frumoase ne aşteaptă… Alexandru North-Minca, vechi hedonist şi pictor în pauzele dintre şedinţe, ne zise, întorcîndu-se din vacanţă: am adus pentru una din următoarele reuniuni nişte Pinot Noir considerat etalon de calitate în Franţa. Vreau să vedem unde se poziţionează Pinot Noirurile moldoveneşti în raport cu acest vin. Ca să vedem pe ce lume trăim. Zis şi făcut. A fost adunată o mică listă din Pinot-urile din 2006-2007 existente pe piaţă. Sergiu Găluşcă, oenolog şcolit prin Americi, Grecii şi Noi Zeelande, prezidă degustarea.

Un Pinot Noire tipic are următoarele caracteristici: textură catifelată, durată în gust cu o bună memorie, aromă complexă cu nuanţe proaspăte de must de struguri, căpşuni, cireşe, frecvent accentuate de o nuanţă de de scorţişoară, mentă, roşii coapte, ciuperci.

Ca de obicei, degustarea a avut loc prin metoda oarbă, adică sticlele au fost acoperite şi numerotate. Dat fiind faptul că se ştia că totuşi unul dintre vinuri este franţuzesc, degustatorii erau tentaţi să ghicească care anume şi, atenţie, dacă era un vin bun – era asociat imediat cu cel adus, ceea ce ilustrează într-un fel părerea noastră despre propriile vinuri. Iar Arcadie Foşnea, tehnolog şef la Chateau Vartely, a avut mai tîrziu surpriza să afle că vinul pe care l-a caracterizat ca fiind “în degradare, care şi-a trăit deja clipa lui de maximă dezvoltare şi acum dezamăgeşte” era propriul său vin! Se întîmplă de multe ori ca atunci cînd vinul nu este ţinut în condiţii favorabile, să degradeze. De aceea producătorii se interesează întotdeauna de unde am cumpărat vinurile care se dovedesc a fi dezamăgitoare, pentru a verifica apoi condiţiile de la depozitele magazinelor sau ale localurilor. Clubul Hedoniştilor Pinot Noir moldovenesc vs franţuzesc.

1. Pinot Noir 2006 Chateau Vartely, V-style roze sec
Descriere: un roze sec cu o aromă cu nuanţe de căpşună supra-coaptă, simplu în aromă şi gust şi cu postgust sec, scurt. Un vin în descreştere evidentă.
67 puncte

2. Pinot Noir 2004 Acorex Wine Holding, seria Albăstrele, rose sec
Descriere: un roze sec, cu o culoare prea intensă pentru un rose, dar cu arome evidente de prune proaspete şi struguri copţi, cu nuanţe oxidative. Vinule roze se servesc tinere de maxim 2-3 ani, astfel că 6 ani de maturare pentru un roze este mult prea mult.
68 puncte

3. Pinot Noir 2007 Chateau Vartely (locul 1)
Descriere: un roşu sec cu arome fine de fructe de pădure, cireşe negre şi mure, foarte plăcute, puternic pronuntate cu nuanţe fine de vanilie şi puţin condimentat în postgust. Un vin ce poate surprinde pe oricine, bine balansat, cu structură şi gust bun. Cel mai bun vin al serii.
85 puncte

4. Pinot Noir 2006 Purcari (decepţie)
Descriere: un roşu sec cu nuanţe de zmeură simplă, fară complexitate, chiar puţin vegetativ, chiar apos şi cu un postgust scurt.
66 puncte

5. Pinot Noir Confrerie Tasse du vin Bourgogne 2006, Franta (locul 2)
Descriere: un roşu sec cu o aromă complexă de capşuni, cireşe şi mintă, simplu în gust, neacid, postgust mediu de fructe uscate. Un vin mult mai complex în buchet decît vinurile moldoveşti, ceea ce denotă ca francezii utilizează tehnologii în special pentru a obţine vinuri bine aromate. Vinurile Moldovei sînt mai consistente în structură, dar mai simple în aromă.
81 puncte

6. Pinot Noir 2005 Chateau Vartely
Descriere: un rosu sec cu culoare cărămizie şi arome de fragi de pădure, puţin dulceag, dar balansat in gust, postgust cu nuanţe de butoi de stejar.
70 puncte

7. Pinot Noir Rezerva 2005 Chateau Vartely
Descriere: un roşu sec cu arome de piele dubită, pîine şi condimente, gust asimilat pentru un vin vechi, poate prea vechi. Dar orcicum trebuie să apreciem faptul că vinul s-a păstrat bine şi are înca potenţial.
70 puncte

8. Pinot Noir 2005 Acorex Wine Holding, seria Brunetta (locul 3)
Descriere: un roşu sec cu aromă plăcută şi complexă de fructe de pădure cu nuanţe de vin vechi, bine dezvoltat şi echilibrat cu un post gust mediu.
75 puncte

9. Pinot Noir 2003 Acorex Wine Holding, seria Corten
Descriere: un roşu sec cu arome de dulceaţă de fructe, puţin tanic, în gust dezechilibrat.
70 puncte

10. Pinot Noir 1998 Lion Gris
Descriere: un rosu sec prea matur cu nuanţe de oxidare evidentă, dar care trebuie totuşi apreciat pentru virsta şi structură.
60 puncte